OPROSTI, ZA SVOJE DOBRO!
21. maj utorak

„...Kako je Gospod oprostio vama, tako i vi opraštajte jedni drugima.“ Kološanima 3:13

Jedna dama piše: „Otkrila sam da me muž vara sa drugom ženom. Iako me je molio za oproštaj, želela sam svoj komad mesa, pa sam zatražila razvod braka, premda su moja deca bila protiv toga. Dve godine kasnije moj muž je i dalje želeo da me pridobije natrag, ali ja nisam želela ništa od toga. Povredio me je i ja sam želela svoju osvetu. On je konačno odustao, i oženio je mladu udovicu sa dvoje dece, i ponovo je izgradio svoj život bez mene. Oni su svi toliko srećni, dok sam ja usamljena, jadna žena, koja je dozvolila da joj gordost uništi život.“

Ne dovodimo u sumnju to da li je varanje loše. Ali bez oproštaja, šta preostaje? Postoji jedna tačka u kojoj bes prestaje da bude zdrav osećaj i postaje pokretačka sila. Kao droga, potrebne su ti sve veće i veće doze. Kada se to desi, onda se sve više udaljavaš od oproštaja, jer bez besa više nemaš nikakve energije. Upravo je to ono šta pokreće grupe mrzitelja i ekstremiste. Bez gordosti i gorčine nemaju razlog da postoje. Ako oduzmeš netrpeljivost rasisti, osvetoljubivost zelotu i šovinizam seksisti, šta im onda ostaje?

„Podnosite jedni druge. Praštajte jedni drugima kada vam neko učini nažao. Kako je Gospod oprostio vama, tako i vi opraštajte jedni drugima“ (Kološanima 3:13). Gorčina je fatalna, ubija ti dušu. Zato, kako da zaustaviš sebe da ne postaneš ogorčen kada te povrede? A) Kada pogledom u lice osobe koja te je povredila, zapravo vidiš lice Onoga koji ti je pokazao milosrđe kada ti niko nije davao šansu. B) Tako što shvatiš da i ti ćeš sam biti u potrebi za milošću, možda i pre nego što se završi ovaj dan, nedelja, mesec ili godina.