NIKAD NE BUDI LJUBOMORAN
25. maj četvrtak

„Ljubomora je trulež u kostima.“ Priče Solomonove 14:30 (NSP)

Da li ti je teško da pohvališ uspehe drugih ljudi? Kada se u razgovoru spomene nečije ime, da li se osećaš dobro zato što im se dogodilo nešto loše? Kada čuješ pohvale na račun druge osobe, da li imaš potrebu da kažeš: „Da, ali...“ i u nastavku navedeš njihove negativne osobine ili neuspehe? Da li se stalno upoređuješ sa drugim ljudima? Da li si preokupiran onim što oni rade, kupuju, nose i sa kim se druže i sarađuju? Da li veruješ osobama koje voliš ili uvek moraš da ih proveravaš?

Biblija kaže: „Zdravo srce – zdravo telo; ljubomora – trulež u kostima.“ (st. 30, NSP) Primeti reč „zdravo“. Ako želiš da budeš mentalno, emocionalno, duhovno i fizički zdrav ,ne daj prostora ljubomori ili će te pojesti. Najočajniji ljudi u životu su puni ljubomore. Ona ih razjeda i krade njihovu radost. Oni ne misle na ništa drugo osim na stvari koje oni žele, a neko drugi poseduje, što dalje vodi do ogorčenosti i sukoba.

Kako da pobediš ljubomoru? 1) Priznaj da imaš problem. 2) Pokaj se i zatraži Božju pomoć.

Moli se za osobu koja je meta tvoje ljubomore. U početku ćeš se osećati čudno, ali ako nas- taviš to da radiš, Bog će promeniti tvoje srce i ljubomoru zameniti ljubavlju. Počni da zajedno sa drugima slaviš njihove uspehe i redovno ih pohvaljuj.

Upamti, niko drugi ne može da bude ti osim tebe samog. Zato ti nemaš konkurenciju. Kada si siguran u ono što jesi pred Bogom, ti ne moraš da budeš ljubomoran ni na koga.