TI SI „SAVRŠEN” DOK SE POSVEĆUJEŠ
23. februar petak

„…on je jednom žrtvom zauvek doveo do savršenstva one koji su posvećeni.” Jevrejima 10:14

Prestani da omalovažavaš sebe rečima: „Meni nikad ništa ne uspeva, dakle ja ništa ne valjam. Ja nikad ništa ne uradim dobro.” Ako i dalje govoriš sebi ovakve stvari, lako ćeš naći razloge da to dokažeš. Jedan savetnik kaže: „Nipodaštavajući sebe vi ustvari ne ispravljate svoja nesavršenstva nego ih utvrđujete, time što pridajete nepotrebnu pažnju i energiju svemu što je pogrešno, umesto onome što je hvale vredno u vama. Kako uopšte možete da budete takvi prema sebi znajući da to neminovno vodi prema negativnom pogledu na svet, dodatnim negativnim osećanjima i sve manjem uživanju u daru života? Ljudi koji neprestano sebe unižavaju uvek imaju neke pritužbe, da ne govorimo o tome kakav loš primer oni daju. Svako od nas ima neke aspekte samih sebe koje bi hteo da poboljša, ali to ne znači da morate stalno mlatiti po sebi.”

Biblija kaže: „On je zauvek doveo do savršenstva one koji su posvećeni.”(Jevrejima 10:14) Maks Lukado piše: „Podvucite izraz dovedeni do savršenstva. To ne znači da ste malo bolji, niti da se trudite da se poboljšate, niti da ste na korak do njega. Bog te ne poboljšava, on te čini savršenim i potpunim… jasno mi je da smo na razne načine nesavršeni, još uvek pogrešujemo, još uvek se spotičemo. Još uvek radimo upravo ono šta ne želimo. Eto taj deo nas se ”posvećuje”. Ali kada se radi o našem stanju pred Bogom, mi smo ipak savršeni. Kada On pogleda svakog od nas [koji smo stavili svoje pouzdanje u Hrista da nas spasi], On vidi nekoga ko je učinjen savršenim kroz Onoga koji je savršen – kroz Isusa Hrista.”

Da, zaista bi trebalo da nastaviš s radom na poboljšavanju samog sebe, ali nemoj biti preoštar. Zato, češće nego ranije zastani na tren da sebe podsetiš kako si „…obučen u novog čoveka koji se obnavlja po slici svog Stvoritelja…”(vidi, Kološanima 3:10).