TI SI PREDSTAVNIK SVOG OCA
17. april sreda

„...dok je još bio daleko, ugleda ga njegov otac i sažali se, pa potrča, zagrli ga i izljubi.“ Luka 15:20

„...dok je još bio daleko, ugleda ga njegov otac i sažali se, pa potrča, zagrli ga i izljubi.“ Luka 15:20

Kada je otac ugledao svog propalog sina, „on mu je izašao u susret celim svojim srcem“ (vidi, Luka 15:20). Džek Grem piše: „Ovo nije otac koji nestrpljivo čeka da izgrdi svog grešnog sina i otpiše ga kao protraćenog i bezvrednog. Ovaj otac je pun ljubavi i brige, jedva čeka da zagrli sina i iskaže mu dobrodošlicu. On vidi kojim putem će doći i trči mu u susret. Ovde vidimo sliku Očeve ljubavi prema tebi, koja ga čini da je nestrpljiv, neumeren, pristupačan, izobilan.“

Maks Lukado dodaje: „Priča se vrti oko bogatog oca i svojeglavog sina koji uzima celo svoje nasledstvo i rasipa ga na slot aparatima i na kol-gerle. Pošto je ostao švorc, previše ponosan da se vrati kući on prihvata posao čistača štala u trkačkoj ergeli. Kada je spao na to da se hrani konjskom zobi, odjednom shvata da mu je svega dosta... Odlazeći odatle, on uvežbava svoj pokajnički govor. Ali „dok je još bio daleko, ugleda ga njegov otac i sažali se“ (Luka 15:20). Mi bi smo očekivali prekrštene ruke, narogušeno čelo, odbrambeni stav, strogo očitanu lekciju... Ali umesto toga otac govori: „Brzo donesite najbolju odeću i obucite mu je. Stavite mu prsten na ruku i ... sandale ... tele... i da se radujemo!“ (stihovi 22-23).

Prsten je bio simbol prenosa autoriteta. Nosilac prstena je bio opunomoćen da donosi poslovne odluke u ime onoga koji mu je dao. Da li bi dao ovakvu pravnu punomoć u tvojim poslovima jednom ovakvom raspojasanom buntovniku? Poverio mu svoju kreditnu karticu? Kada si prišao Bogu u pokajanju, On ti je dao vlast da obavljaš Njegove poslove u Njegovo ime. Kada govoriš istinu, ti postaješ Njegov ambasador (vidi, 2. Korinćanima 5:20). Dok barataš s finansijama koje ti On daje, postaješ Njegov biznis menadžer. A kada proglašavaš oproštenje, postaješ Njegov sveštenik. On ti je ponudio privilegiju da drugima činiš ono šta je On učinio za tebe. Ne ustručavaj se da ohrabruješ odnosno potvrđuješ druge! Izgovaraj reči koje osnažuju druge. Zašto? Zato što kad si takav, ti ustvari predstavljaš svog Oca!