Nagrade prijateljstva (1)
25. jun subota

„Ima prijatelja prisnijih od brata“ Priče Solomunove 18:24 (NSP)

Biblija kaže: „Čovek s mnogo prijatelja može i da strada, ali ima prijatelja prisnijih od brata.“ Glorija Gejter ističe da su pravi prijatelji zainteresovani o tome ko ti postaješ. Oni gledaju dalje od trenutnih okolnosti i iskreno brinu o tebi kao celoj osobi. Solomon piše: „Ko ima prijatelja, valja da postupa prijateljski“ (Priče 18:24, Daničić) Iako je za izgradnju i negovanje takve vrste prijateljstva potrebno vreme i energija, njegove nagrade daleko premašuju potrebna ulaganja.

Pravi prijatelji:

  1. Pružaju ruku kada padneš. „Dvojici je bolje nego jednome...Ako jedan padne, onaj drugi će mu pomoći da se digne. A jadan je onaj ko padne, a nema nikoga da mu pomogne da se digne.“ (Propovednik 4:9-10, SSP)

  2. Olakšavaju probleme. Bez obzira koliko te vole i koliko žele da ti pomognu, nekada su članovi tvoje porodice prosto previše blizu tebe i ne mogu da budu objektivni. Zato je lakše da se otvoriš pred nekim sa kim nisi u srodstvu. U takvim situacijama, Biblija kaže: „Sladak je prijatelj koji od srca savetuje“ (Priče 27:9, NSP).

  3. Te zasmejavaju. Neko je rekao: „Ako nemaš bore, to znači da se nisi dovoljno smejao!“ Kada je dobar smeh baš ono  što ti je doktor prepisao, prijatelji ti pomažu da pronađeš humor usred teške  situacije. Obično zato što su i oni sami prošli kroz to! Kao što Hejzel Li kaže: „Sposobnost da se smejemo sami sebi i zajedno sa drugima donosi iznenađujući osećaj zajedništva.“

  4. Te drže odgovornim. Da li si nekada primetio da kada radiš nešto suprotno Božjoj reči, veoma je lako zavarati samog sebe? U tom slučaju: „Udarci od prijatelja istiniti su“ (Priče 27:6, Daničić). Zato zahvali Bogu za dobre prijatelje koji te toliko vole da su iskreni sa tobom i onda kada to boli.