Priča o Mikiju Mentlu
14. maj subota

„Ako je, dakle, neko u Hristu, novo je stvorenje; staro je prošlo, evo, novo je nastalo.“ 2. Korinćanima 5:17 (SSP)

Miki Mentl je jedna od istinskih legendi bejzbol istorije. On je odigrao 2401 utakmicu za tim Nju Jork Jenkiz od 1951. do 1968. godine. Postavio je rekord od osamnaest houmran optrčavanja u dvanaest finala nacionalne bejzbol lige. Godine 1974. stavljen je u bezbol galeriju slavnih. Navijači su ga voleli. Bio je slavan. Bio je bogat. Ali je ipak osećao prazninu unutar sebe, pa se zato okrenuo alkoholu. U jednom intervjuu,  za magazin Sports ilustrejted, on je opisao svoju dugu borbu sa alkoholom i svoje srceparajuće probleme sa njegovom porodicom.

Novinar ga je zatim upitao: „Miki, kakva je danas situacija kod tebe?“ On je odgovorio: „Nisam popio ni jedno piće zadnjih osam meseci. Počinjem da se vraćam u svoj život, ali prosto osećam da nešto nedostaje.“ Da li se i ti tako danas osećaš? Da li su sve stvari koje si postigao i stekao uspele da te zadovolje? Miki Mentl je konačno pronašao način kako da ispuni prazninu u svojoj duši.

Blizu završetka svog života, poronašao je ono za čim je uvek tragao – Isusa Hrista. Jedan drugi slavni igrač bejzbola u penziji, Bobi Ričardson, doveo ga je do Hrista. Na sahrani Mentla, Ričardson je govorio o tome kako je pomogao Mikiju da Isusa Hrista prihvati kao svog ličnog spasitelja.

Neposredno pred smrt Miki Mentl je rekao: „Verujem da će me Hristova smrt za mene odvesti na nebo.“ To je pobeda! Ono što je Isus uradio za Mikija Mentla želi da uradi i za tebe. „Ako je, dakle, neko u Hristu, novo je stvorenje; staro je prošlo, evo, novo je nastalo.“