Ne omalovažavaj svoj dar
15. avgust ponedeljak

„Onome, što silom kojom deluje u nama može da učini daleko više od svega što molimo ili mislimo.“ Efescima 3:20 (NSP)

Kada sledeći put vidiš veliko hrastovo drvo, podseti se da je ono nastalo od malog žira. Ono što ti danas imaš da ponudiš možda izgleda malo, ali kada ga Bog blagoslovi ono može da poraste. Rasel Konvel, pastor jedne crkve u Filadelfiji u SAD-u, 1912. godine je ispričao priču o Heti Mej Vajat, učenici iz nedeljne škole. Zbog velike gužve, Konvel je rekao Heti Mej da bi želeo da ima zgrade koje su dovoljno velike da svi mogu da prisustvuju.

Kada se Heti Mej razbolela i umrla, Konvela su zamolili da održi besedu na njenoj sahrani. Devojčicina majka mu je rekla da je Heti Mej štedela svoj novac kako bi pomogla izgradnji veće crkvene zgrade. U njenoj torbici su se nalazili novčići ukupne vrednosti pedeset sedam centi. Konvel ih je zamenio za pedeset sedam kovanica od jednog centa, koje je izložio i „prodao“.

Od prihoda je kupljena kuća u komšiluku koja je korišćena za crkveni rad sa decom. Inspirisani pričom o Heti, sve više ljudi je slalo novac, i od njenih pedeset sedam centi na kraju je bilo toliko novca da su sagrađeni nova crkvena zgrada, univerzitet i bolnica.

Možda se ti osećaš kao da su tvoji darovi, tvoje vreme, tvoji talenti i tvoji napori previše mali da bi učinili razliku. Ali kada ih u potpunosti predaš Bogu i zatražiš da ih On blagoslovi, otkrićeš da je On i veliki matematičar i veliki čudotvorac.

On može da uzme tvoje reči, tvoje napore i tvoje resurse i umnoži ih više nego što ti možeš da zamisliš. „Onome, što silom kojom deluje u nama može da učini daleko više od svega što molimo ili mislimo.“