Ostani smiren!
14. januar petak

„A ti u svemu budi trezven.“ 2. Timoteju 4:5 (SSP)

Žena je odmarala u svojoj dnevnoj sobi kada se iznenada pojavila mala crna zmija, puzala po podu i zavukla se ispod sofe. Pošto se smrtno plašila od zmija, ona je otrčala u kupatilo da pozove svoga muža, koji se je tuširao. On je dotrčao iz kupatila samo umotan peškirom oko struka, zgrabio je staru dršku za metlu iz ostave, i počeo da lupa ispod sofe. U tom trentku se probudio porodični pas. Radoznao da vidi šta se dešava, on je prišao iza muža i svojim hladnim nosom dotakao čovekovu petu.

Čovek je pomislio da ga je zmija ujela za petu i onesvestio se. Žena je zaključila da se njen suprug srušio zbog srčanog udara, pa je otrčala do bolnice koja se nalazila u istoj ulici. Vozači hitne pomoći su brzo stigli u njenu kuću i stavili ga na nosila. Ali dok su ga iznosili, zmija je izašla ispod sofe. Jedan od vozača se toliko uplašio da je ispustio svoj kraj nosila i tako slomio čovekovu nogu.

Kada je videla izvrnutu nogu svoga muža, žena je odmah pala u nesvest. U međuvremnu, zmija je tiho otpuzala iz kuće! Stara afrička poslovica kaže: „Postoji četrdeset vrste ludosti ali samo jedna vrsta zdravog razuma.“ Impulsivna rekacija obično znači da će se situacija pogoršati pre nego što se poboljša. Zato, pre nego što kreneš da paničiš, smiri se i zatraži mudrost i pomoć od Boga, čak i za najjednostavnije stvari.