Nauči da „pravilno“ razmišljaš
18. januar utorak

„Misli su pravednih prave“ Priče Solomonove 12:5 (Daničić)

Tvoj um može da radi za tebe ili protiv tebe. Kada radi za tebe, on ti pomaže da ostaneš pozitivan, ostvariš svoje ciljeve i uživaš u svakom danu. Ali kada radi protiv tebe, on može da te učini negativnim i obeshrabrenim, da te sputava i natera da misliš misli koje će učiniti da sabotiraš samog sebe. Zato nauči svoj um da radi za tebe umesto protiv tebe. Važan način kako to možeš da uradiš je da doneseš svesnu odluku da ćeš početi pozitivno da razmišljaš – u skladu sa verom, a ne strahom.

Naravno, tvoj mozak neće biti u stanju da ovu novu ulogu ostvari preko noći. Ti možda od njega zahtevaš da se podvrgne radikalnoj transformaciji, a za to je potrebno vreme. Ali donesi odluku da će tvojim trudom i uz Božju pomoć tvoj mozak, umesto da radi protiv tebe, početi da radi za tebe i postati pozitivan faktor u tvom životu. Dr Karolajn Lif, stručnjak za kognitivnu neurologiju, ukazuje da je mozgu potrebno osamnaest godina da poraste i ceo život da sazre. Nemoj da ignorišeš tu činjenicu! Dok je svaki drugi organ u tvom telu bio potpuno formiran prilikom tvog rođenja, a onda je rastao zajedno sa tvojim telom, tvom mozgu je zapravo potrebno punih dvadeset pet godina da poraste.

Kada se jednom potpuno formira, on nastavlja da sazreva do trenutka tvoje smrti. To znači da tvoj mozak još uvek raste bez obzira na tvoje godine. To je odlična vest, jer to znači da ti ne moraš ostati zaglavljen u starim ili pogrešnim načinima razmišljanja. Tvoj mozak još uvek sazreva, što znači da ti još uvek možeš da poboljšaš svoj razmišljanje. Kao što Biblija kaže: „Misli su pravednih prave“