Razvij stav zahvalnosti
25. novembar četvrtak

„U svakoj prilici zahvaljujte, jer to je Božija volja za vas.“ 1. Solunjanima 5:18 (SSP)

 

Bog je kristalno jasan po ovom pitanju: svi smo pozvani da budemo zahvalni. Ko? Ti! Kada? U svakoj prilici! Zašto? Zato što je to Božija volja za tebe! Možda si zbunjen u vezi Božije volje za neke druge stvari, ali ovaj deo je jasan. To nije predlog – to je zapovest. I pošto u Svetom pismu postoji više zapovesti o zahvalnosti nego o bilo čemu drugom, Bog očigledno uživa kada mu se zahvaljuje. Psalmista je rekao: „Pesmom ću hvaliti Božije ime i veličati ga pesmom zahvalnicom. Biće to Gospodu milije od vola, milije od junca.“ (Psalmi 69:30-31, SSP)

Zašto je potrebno da nas Bog podseća da budemo zahvalni? Iz istog razlog iz kojeg ti podsećaš svoje dete da to radi – to je uviđajno i sve dok to ne postane naša navika, mi zaboravljamo da to uradimo! David, čovek po Božijem srcu,  često je svoju zaboravnu dušu podsticao na zahvaljivanje: „Zahvaljuj Gospodu, dušo moja, i ne zaboravi sva dobročinstva Njegova.“ (Psalmi 103:2, SSP)

Kada se osećaš nezahvalno, stani i pročitaj, u svojoj Bibliji, Davidov „spisak dobročinstava“ – to će rasplamsati tvoj stav zahvalnosti. Čak i kada okolnosti ne izgledaju dobro, Bog može da ih preokrene na tvoju korist. On u svim stvarima zaslužuje tvoju zahvalnost. Čak i u svojem najnižem trenutku dok je bio u stomaku kita, Jona je prepoznao potrebu da zahvali Bogu i „tada se Jona pomolio Gospodu...glasom hvalospevnim žrtvu ću ti prineti.“ (Jona 2:2, 10, NSP)

Zato neka ovo postane tvoja navika da „uvek za sve zahvaljuješ Bogu“ (Efescima 5:20, SSP). Drugim rečima, razvij stav zahvalnosti.