Kloni se lošeg puta
24. novembar sreda

„Beži od mladalačkih želja.“ 2. Timoteju 2:22 (SSP)

 

Biblija nam opisuje sledeću scenu: „Zato sam ti izašla u susret, potražila te i našla. Presvukla sam svoj ležaj...čaršavima od egipatskog platna...postelju namirisala...hajde da vodimo ljubav do jutra, da se sladimo ljubavlju. Muža mi nema kod kuće, na dalek put je otišao...i neće se vratiti do punog meseca...i zavede ga usnama umilnim.

On smesta pođe za njom, kao što vo ide na klanje, kao jelen koji upadne u zamku, gde mu strela probode jetru, kao ptica koja uleće u klopku, ne znajući da će ga to života stajati.“ (Priče Solomonove 7:15-23, SSP)

Hajde da modernizujemo ovu scenu. Krevet može biti vodeni krevet ili zadnje sedište auta. Čaršavi mogu biti udoban tepih ispred kamina. Mirisi mogu biti pivo i pica uz laganu muziku u pozadini. Danas takve odnose nazivamo „veze bez obaveza“. To znači da te osobe mogu uživati u seksualnoj intimnosti bez trunke posvećenosti ili brige za dobrobit druge osobe.

Stručnjaci mogu sa puno dokumentovanih dokaza da potvrde da se to uvek završava na isti način: sa krivicom, depresijom i uništenim životima. Solomon moli: „Stoga me čujte, sinovi, obratite pažnju na moje reči. Ne dajte da vam srce skrene na njene puteve, nemojte da zalutate na njene staze. Mnoge žrtve je ona oborila, silno je mnoštvo onih koje je ubila. Kuća joj je drum koji vodi u Šeol, dole u odaje smrti.“ (st. 24-27, SSP) Drugim rečima: vrati se sa lošeg puta pre nego što potpuno propadneš!