Zašto se Bog rve sa tobom?
14. oktobar četvrtak

„Jedan čovek se rvao sa njim do svanuća.“ 1. Mojsijeva 32:24 (SSP)

 

Zašto bi Bog uopšte dozvolio da se neko rve sa Njim? Zato što rvanje zahteva blizak kontakt. Jakov je bio čovek koji je stvorio samog sebe sa nezavisnim stavom koji kaže: „Niko mi nije potreban.

Sam sebi sam dovoljan.“ Koliko dugo će se Bog rvati sa tobom? Samo za određeno vreme. U Jakovljevom slučaju to je bilo „do svanuća“. Bog je znao ako se Jakov te noći ne pokori Njemu, da ostatak njegovog života neće ići u pravom smeru. Ovde postoji lekcija za svakog od nas. Nemoj odugovlačiti; možda će ti ponestati vremena. Pre nego što ugroziš svoj integritet ili svoju porodicu i svoju budućnost, stani i shvati da Bog zna stvari koje ti ne znaš. On zna kada neprijatelj planira da započne svoj sledeći napad ili kada će smrti biti dozvoljeno da dođe po tebe.

Kada se Bog rve sa tobom, to je zato da bi ti shvatio da traćiš svoj život, ili da zapostavljaš svoju porodicu ili da ti pokaže da ti nisi centar celog svemira. Ili zato da bi te ohrabrio da ne ostavljaš svoj trenutni posao, ili da ostaneš uključen u crkvi ili da ulažeš u svoj brak umesto da bežiš od njega.

Bog će se boriti sa tobom sve dok ne prestaneš da tražiš izgovore i suočiš se sa istinom. On ne ulepšava stvari. On ti direktno govori istinu. On ti neće dozvoliti da i dalje činiš neke stvari sa kojima si se ranije provlačio!

Sama činjenica da je Bog spreman da se rve sa tobom dok mu se ne pokoriš znači da On ima velike planove za tebe. Zaista, ono što On ima na umu je bolje od bilo čega što bi ti ikada mogao da uradiš ili zamisliš. Zato se Bog rve sa tobom.