Ožali, a zatim ostavi
13. oktobar sreda

„Oni što prolaze suznom dolinom.“ Psalmi 84:6 (NSP)

 

Ako si odrastao u kulturi gde je bilo kakvo pokazivanje emocija smatrano znakom slabosti,  moraš da naučiš da je žaljenje zbog tvojih gubitaka zdrav proces, a i u skladu sa Biblijom. Biblija kaže: „Oni što prolaze suznom dolinom čine je izvorom...i sve su silniji.“ (st. 6-7, NSP)

Znaj, da kada tvoja snaga dolazi od Gospoda,  možeš da prođeš kroz „dolinu plača“ i iz nje izađeš još jači. Vremenski period koji će svako od nas provesti u toj dolini može biti drugačiji, ali dolazi momenat kada moramo prihvatiti Božju volju i krenuti napred. Veoma često mi možemo biti šokirani smrću voljene osobe, ali Bog nije. David je rekao: „Tvoje oči su me gledale dok sam tek zametak bio. Svaki moj dan u tvoju knjigu je zapisan pre no što je ijedan nastao.“ (Psalmi 139:16, SSP)

Možeš pokušavati koliko hoćeš, ništa ne možeš da uradiš da bi to promenio. Istina je da mi ne žalimo „kao ostali, koji nemaju nadu.“ (1. Solunjanima 5:13, SSP) Jednog dana mi ćemo se ponovo sresti sa našim bližnjima koji su spašeni i nikada više nećemo biti razdvojeni. Rastanak je samo „do ponovnog susreta.“ U međuvremenu, ako ti je potrebna pomoć, nemoj se stideti da je zatražiš. Upamti: „Brat se rađa da pomogne u nevolji.“ (Priče Solomonove 17:17, SSP)

Moli se Bogu da te vodi do osobe, savetnika ili grupe za podršku koja može da ti pomogne da prepoznaš nezavršen posao koji te drži zarobljenim u začaranom krugu žalosti. Čuvaj uspomene na svoju voljenu osobu, ali kreni dalje i ispuni svoju božansku sudbinu i svrhu.