Nauči da strateški razmišljaš (3)
5. maj sreda

„Blagosiljam Gospoda koji me savetuje.“ Psalmi 16:7 (SSP)

 

            Kada se suočavaš sa problemom koji je prevelik za tebe, pretvori ga u manje, izvodljivije delove kako bi mogao efikasnije da se usredsrediš na svaki od njih. Nemoj pokušavati da sve to nosiš u svojoj glavi; već sve to stavi na papir da bi imao jasniju sliku. Jedan od tih manjih delova može biti ključ koji će otvoriti vrata ka rešenju. Ako ipak i dalje ne možeš da pronađeš rešenje, predaj taj problem Bogu u molitvi.

            Psalmista je rekao: „Gospod će dovršiti što je za mene započeo.“ (Psalmi 138:8, SSP) Ako je neka stvar tebi važna, ta ista stvar je važna i Bogu koji te voli. Moli se: „Gospode, predajem ti ovaj problem i idem na spavanje.“ Kada to uradiš, možeš se ujutro probuditi sa neverovatno jednostavnim rešenjem za nerešiv problem koji si imao veče ispred.

            Psalmista je rekao: „Blagosiljam Gospoda, koji me savetuje, čak me i noću opominje savest.“ Bog zna ono što ti ne znaš, i molitva ti daje pristup Njegovom znanju. Pet hlebova i dve ribe u dečakovim rukama ne mogu da nahrane pet hiljada ljudi. Ali kada ih je on stavio u Hristove ruke, hrana se umnožila i preteklo je punih dvanaest kotarica. Strateško razmišljanje daje najbolje rezultate kada je Bog osnova tvoje strategije, kada se držiš Njegove reči i stojiš na Njegovom obećanju: „Pozovi me, i ja ću ti se odazvati i obznaniti ti velike i neistražive stvari, o kojima ništa ne znaš.“ (Jeremija 33:3, SSP) Bog će raditi velike stvari kroz tebe, sve dok pamtiš da ti ne možeš da ih uradiš bez Njega.