Nauči da strateški razmišljaš (2)
4. maj utorak

„Ko god je razborit, radi promišljeno.“ Priče Solomonove 13:16 (SSP)

 

            Izdvajajući vreme da stekneš novo znanje, postaješ spreman za prilike koje život donosi. Ako nisi spreman, one će proći pored tebe i otići kod drugih. Bog je rekao: „Moj narod propada jer nema znanja.“ (Osija 4:6, SSP) Obrati pažnju na sledeće:

            1) Strateško razmišljanje te priprema za budućnost. Niko od nas ne zna šta sutra donosi. „Ne hvali se sutrašnjim danom, jer ne znaš šta donosi taj dan.“ (Priče Solomonove 27:1, NSP) Jedina stvar koja je gora od neizvesne sutrašnjice je nemati plan ni strategiju za svoj život.

            2) Strateško razmišljanje umanjuje mogućnost greške. Uvek kada pucaš iz kuka, ti povećavaš mogućnost greške. To je kao kad igrač golfa priđe loptici i odmah je udari bez nišanjenja. Pogrešno poravnan udarac za samo nekoliko stepeni može poslati tvoju lopticu stotinama metara daleko od mete. Strateško razmišljanje usklađuje tvoje postupke sa tvojim ciljevima, kao što poravnanje udarca u golfu pomaže da loptu pošalješ bliže rupi. Što si usklađeniji sa metom, veće su šanse da ćeš se kretati u pravom smeru.

            3) Strateško razmišljanje ti daje uticaj kod drugih. Jedan direktor se našalio: „Naša kompanija ima kratkoročni plan i dugoročni plan. Naš kratkoročni plan je da ostanemo na površini dovoljno dugo da bi mogli da stignemo do našeg dugoročnog plana.“ Teško da je to dobra strategija, ali je to ipak pozicija u kojoj se neki od nas nalaze. Osoba koja ima plan je osoba koja ima moć. U koje god aktivnosti da si uključen, strateško razmišljanje je ključno za uspeh. Razgovaraj o tome sa Bogom.