UVEK IMAJTE POŠTOVANJE PREMA LJUDIMA
18. april četvrtak

„…uvek budite spremni da odgovorite… blago i s poštovanjem.“ 1 Petrova 3:15-16

Biblija kaže u navedenom citatu: „…uvek budite spremni da odgovorite svakom ko od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama. Ali činite to blago i s poštovanjem.“ Postoje dva načina da razdvojite sadržaj jajeta od njegove ljuske: 1) razbijete jaje, ili 2) s ljubavlju ga ušuškate u toplo okruženje i omogućite mu da se od njega izlegne pile. U drugom slučaju čuvate život pileta a u prvom ga ubijate. Slično tome, postoje dva načina da prenesete dobru vest jevanđelja drugim ljudima: 1) lupate ih po glavi porukom, ili 2) ljubavlju ih privučete u Božiju porodicu.

Da li ste možda primetili manje ili više prikriveno vređanje u mnogim pokušajima evangelizacije?

„Tebi treba ono šta ja imam jer si zapravo užasna osoba.“ Ljudi su zaista u potrebi da prime dobru vest, ali ćeš im to onemogućiti zbog stava koji imaš prema njima. Pokaži poštovanje prema onima koji nemaju ista uverenja kao ti, ne ponižavaj ih. Poštovati ljude znači prihvatiti ih. To ipak ne znači da moraš odobravati njihov životni stil. Prihvatanje i odobravanje su dve različite stvari. Jer svako ima pravo da se prema njemu odnose s dužnim poštovanjem. Najbolji način da se jevanđelje podeli sa neverujućima jeste da ih se okruži ljubavlju i prihvatanjem dok nastojiš da im preneseš poruku. Imaj poštovanja, budi uviđavan i pokaži im dužnu pažnju.

Teolog Danijel Najls je izjavio: „Evangelizacija je u stvari kada jedan prosjak kaže drugome gde da nađe hleb.“ Deli Božiju Reč! Na tebi je da podeliš s nekim dobru vest, a na Bogu da spasi tu osobu. Pošto poseješ seme Božije Reči u nečije srce, ti i dalje možeš da ih voliš i u poverenju prema Bogu prepustiš Njemu da On učini svoj deo.