Poruka za samohrane roditelje
6. april utorak

„Nerotkinji daje da stanuje u domu kao radosna majka dece.“ Psalmi 113:9 (SSP)

 

            Zamisli agoniju kroz koju prolazi samohrani roditelj kada dobije sudsku odluku da dete treba da pošalje na duži boravak kod njegovog drugog roditelja. Da, to je neophodno i pravično, ali može biti bolno iskustvo.

            Jedna samohrana majka je svoja osećanja ovako opisala: „Imam ogroman osećaj gubitka. Istok trenutka usamljenost počinje da me obuzima, neprestano se brinem za njihovu bezbednost, ali se opirem porivu da ih zovem svakog sata i proverim kako su. A kada me nazovu da mi kažu koliko se dobro zabavljaju, osećam tugu zbog činjenice da oni imaju život potpuno nezavisno od mene. Moja jedina uteha je činjenica da se uskoro vraćaju kući. Ali me progoni strepnja da oni uopšte neće želeti da se vrate kući.“

            Za sve one samohrane roditelje koji mogu da se poistovete sa patnjom ove majke, postoji način da se prežive ti bolni dani čekanja. Umesto da ovaj period samoće posmatraš kao izolaciju i uskraćenost, posmatraj ga kao priliku da napuniš svoje baterije i osvežiš svoj duh. Provedi vreme sa prijateljima. Čitaj svoju Bibliju i moli se. Posveti se hobiju koji si zapostavio. Ispuni dan sa stvarima koje je nemoguće raditi usred obaveza zbog čuvanja dece, shvatajući da će i tvoja deca imati koristi od toga. Ona će se vratiti kod osvežene osobe, umesto kod osobe koja je bila nedeljama u depresiji. Bog kaže: „Dosta ti je moja blagodat.“ (2. Korinćanima 12:9, Čarnić) Danas iskoristi tu blagodat.