Kako da pobediš u životnim borbama (6)
22. februar ponedeljak

„Josafat odredi ljude da...pevaju Gospodu.“ 2. Dnevnika 20:21 (SSP)

 

Šesto, zahvali Bogu unapred.
Zamisli kako stojiš na vrhu jedne planine i gledaš preko doline prema planini na drugoj strani. Dole će se uskoro dogoditi velika bitka. Na suprotnoj planini, stacionirane su tri neprijateljske nacije koje čekaju da unište Izrael. Izraelci se nalaze na tvojoj planini i njihov vođa Josafat im govori: „Ovo je Božja strategija za borbu. Svi vi koji pevate u horu, želim da budete na čelu kolone.“ Tako je vojska odmarširala u borbu imajući na svom čelu hor koji je pevao i slavio Boga. Da li je ta strategija uspela? Jeste. Neprijateljske vojske su se zbunile i na kraju se međusobno poubijale – a sve što je Božji narod trebalo da uradi bilo je da podeli plen! Zašto je Bog to uradio na ovaj način? To je bila vizuelna lekcija da nas nauči da ga slavimo u veri čak i pre nego što se pobeda dogodi.

Kada se moliš: „Gospode, znam da imam probleme,ali ti unapred zahvaljujem jer ne postoji situacija za koju Ti ne možeš da se pobrineš“, događaju se tri stvari:

1) Tvoja atmosfera se menja. Više se ne osećaš uplašeno jer sada imaš sigurnost Božje prisutnosti.

2) Tvoj stav se menja. Počinješ da govoriš: „Gospode, ovo je možda preveliko za mene, ali nije preveliko za Tebe.“

3) Tvoj pristup se menja.
Umesto da govoriš reči sumnje ti počinješ da govoriš reči vere. I zbog toga što tvoja vera poštuje Boga, Bog poštuje tvoju veru i borba počinje da se okreće u tvoju korist. A evo još jednog važnog ključa za pobedu: nemoj da slaviš Boga samo privremeno i onda odustaneš; nastavi da ga slaviš sve dok ne dođe tvoj proboj.