SIGURNOST BEZ NAGAĐANJA (2)
11. maj subota

„Duh istine, uputiće vas u svu istinu, jer neće govoriti po svome, nego će govoriti ono što čuje, i najavljivaće vam buduće događaje.“ Jovan 16:13

Uvek čini ovo dvoje:

Priznaj da je Božija Reč konačni autoritet za određivanje Božije volje (vidi, Isaija 8:20). Biblija govori jasno o najvažnijim životnim pitanjima. Svaki drugi izvor vodstva mora da se usaglasi sa Biblijom. Za to nije neophodna diploma iz teologije, već samo da dozvoliš Bogu da ti progovori kroz Njegovu Reč pre nego što zatražiš dodatne odgovore od drugih. Na primer, lagati je neprihvatljivo jer Bog insistira „Ne laži“ (3 Mojsijeva 19:11). Isto tako, imati vanbračnu vezu je pogrešno jer Biblija jasno kaže, „ne čini preljubu“ (2 Mojsijeva 20:14). Kraj rasprave. Nema potrebe za drugim mišljenjem kada je Božija Reč tako jasna. Ali upozoravamo: Biblija je knjiga sa principima, a ne uputstvo tipa uradi-sam sa više mogućih rešenja. Izdvajanje proizvoljno izabranih citata iz Pisma vodi u zbrku i zabunu, a ne do jasnoće. Na primer, „sve pripada vama“ (1 Korinćanima 3:21) nije dozvola da posegneš za bilo čime što ti se prohte! Principi se utvrđuju tako što se jedan deo Pisma potvrđuje drugim delom Pisma. Ali šta ako tražiš u Bibliji princip da bi rešio neko svoje pitanje i ne nalaziš ga? Uzmi u obzir sledeći korak:

Priznaj unutrašnje utiske od Svetog Duha. Ali kako znati da li su tvoji utisci nastali pod uticajem Svetog Duha? Po tome da li si svesno i potpuno potčinio svoju volju Bogu po datom pitanju. Tvoji „utisci“ ne smeju da protivreče drugim biblijskim principima. Evo zadatka od Svetog Duha: „A kada dođe on, Duh istine, uputiće vas u svu istinu, jer neće govoriti po svome, nego će govoriti ono što čuje, i najavljivaće vam buduće događaje.“ (Jovan 16:13). Zato ne žuri. Ako je taj utisak zaista od Božijeg Duha, onda će postajati sve snažniji i jasniji kroz molitvu i vreme. A ako oslabi i postane nebitan, onda ipak nije od Njega. Zato, neka ti čekanje bude ispunjeno molitvom.